ciasto z migdałami i bitą śmietaną

4.5 (157 ocen)

jest tak smaczne, że po chwili znika z talerza

Składniki:


  • 6 paczek herbatników
    masa kajmakowa
    1 litr mleka
    3/4 szklanki cukru
    budyń waniliowy
    szklanka mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1 kostka masła
    0,5 l. śmietany kremowej 30 %
    3 łyżeczki żelatyny
    10 dag płatków migdałowych
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z migdałami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem:

    3/4 litra mleka zagotować z cukrem , dodać rozrobiony budyń w 1/4 litra mleka z mąką, mąką ziemniaczaną i jajkiem. Zagotować. Wystudzić, zmiksować z masłem.

    Masa śmietanowa:

    Żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki wody. Śmietanę ubić, stopniowo dodać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować.

    Na blasze ułożyć ciastka. Na nie masę budyniową . Przykryć ciastkami. Rozprowadzić masę kajmakową. Przykryć ciastkami. Na wierzch położyć masę z bitej śmietany. Posypać migdałami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować