Ciasto z masą śmietankowo – cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i olej. Dodać mąkę i lekko wymieszać. Wylać na blachę wcześniej wyłożoną pergaminem do pieczenia lub natłuścić margaryną i posypać bułka tartą.
Rzucić blaszką o podłogę (z ok. 20cm). Piec w 180’C przez ok. 15 min. Potem jeszcze raz rzucić o podłogę ( z 20cm). Wystudzić.
2.Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrami. w 1/2 szklanki wody roztrzepać budyń, żółtka mąkę pszenną i ziemnaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń. Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.
3.Masa śmietankowa
Śmietanę ubić, dodać cukier i na końcu rozpuszczoną żelatynę.
4.Masło rozpuścić, dodać połamaną czekoladę. Odstawić do rozpuszczenia czekolady. Potem energicznie wymieszać.
5.Przełożenie ciasta
- biszkopt
- masa cytrynowa
- ananasy pokrojone w kostkę
- masa śmietankowa
- herbatniki
- polewa.
Komentarze