Ciasto z malinami, kremem adwokatowym i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
2.Masa malinowa: Maliny zagotować z wodą i cukrem. Następnie dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Budyń rozrobić w ½ szklanki wody i wlać do gotujących się malin, zagotować cały czas mieszając.
3.Krem Bieluch: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Gdy śmietana będzie sztywna zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce serek. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody a następnie zalać ¼ szklanki wrzątku, chłodną wlać do gotowej masy.
4.Krem śmietanowo - adwokatowy: Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce likieru. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę.
5.Przełożenie:
Na biszkopt wylać gorącą masę malinową, gdy całkowicie ostygnie wyłożyć krem Bieluch. Ułożyć na nim bezy. Całe ciasto pokryć kremem adwokatowym. Dowolnie udekorować
Komentarze