Ciasto z malinami, kremem adwokatowym i bezami

4.5 (196 ocen)

  • 50 min

Lekko kwaśny mus malinowy w pysznym połączeniu ze słodkimi bezami i kremem na bazie śmietany i ajerkoniaku. Ciasto idealne dla dorosłych.

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa malinowa:
    500g malin (mogą być mrożone)
    ¼ szklanki wody
    1galaretka malinowa
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki cukru

    Krem Bieluch:
    330 ml śmietany 30%
    7 łyżek cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    1 serek Bieluch naturalny

    Krem śmietanowo - adwokatowy:
    330ml śmietany 30%
    3/4 szklanki advokatu
    4 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru waniliowego
    Opakowanie małych bez


Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z malinami, kremem adwokatowym i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
  • 2. Masa malinowa: Maliny zagotować z wodą i cukrem. Następnie dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Budyń rozrobić w ½ szklanki wody i wlać do gotujących się malin, zagotować cały czas mieszając.
  • 3. Krem Bieluch: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Gdy śmietana będzie sztywna zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce serek. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody a następnie zalać ¼ szklanki wrzątku, chłodną wlać do gotowej masy.
  • 4. Krem śmietanowo - adwokatowy: Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce likieru. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę.
  • 5. Przełożenie:
    Na biszkopt wylać gorącą masę malinową, gdy całkowicie ostygnie wyłożyć krem Bieluch. Ułożyć na nim bezy. Całe ciasto pokryć kremem adwokatowym. Dowolnie udekorować
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować