Ciasto z kremową pianką, kajmakiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać żółtka,chwilę jeszcze ubijać,delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem. Wylać na blachę(25/29cm) i piec 30-35 min. w temp.180°C. Ostudzony biszkopt przeciąć na połowę tak aby powstały 2 cienkie placki. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć 1 placek biszkoptowy.
2.1/2 szklanki śmietany podgrzać i roztopić w niej białą czekoladę.
Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody,połączyć z roztopioną czekoladą i odstawić do wystygnięcia.
2 szklanki mocno schłodzonej śmietany ubić na sztywno,powoli wlewać przestudzoną płynną czekoladę i miksując na wolnych obrotach połączyć razem oba składniki
3.Gotową masę wylać na przygotowany biszkopt,wyrównać i przyłożyć drugim plackiem biszkoptowym. Delikatnie docisnąć,blaszkę z ciastem wstawić do lodówki by pianka dobrze stężała.
Masę kajmakową należy rozsmarować na całej powierzchni drugiego biszkoptu.
Na patelni roztopić masło,dodać cukier puder i wsypać słonecznik. Smażyć cały czas mieszając aż słonecznik nabierze złocistego koloru. Lekko przestudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto należy ponownie wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie można ciasto kroić i zajadać.
Komentarze