Ciasto z kremem kawowym i prażonym kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera i do ubitej masy dodawać po jednym żółtku oraz po jednej łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia się wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Zimny przekroić na 2 części. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę kawową, przykryć ją pozostałym ciastem. Na wierzchu ciasta rozsmarować pozostały jasny krem i posypać zimnym kokosem.
2.Masa budyniowa: Odlać 0,5 szkl mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę. Podzielić ją na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Do większej wlać kawę z fusami i dokładnie zmiksować. Mniejszą pozostawić bez dodatków.
3.Posypka: Kokos uprażyć z cukrem na patelni na złoty kolor, cały czas mieszając.
Komentarze