Ciasto z kaszą manną, herbatnikami i brzoskwiniową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Namaczamy żelatynę ( jeśli używamy 2 galaretek pomijamy tą czynność ).
Mleko gotujemy z miodem , cukrem waniliowym ,aromatem i startą czekoladą mieszając co jakiś czas .
Gdy będzie już gorące dodajemy kasze manne i energicznie mieszamy (możemy zmniejszyć ogień ) aż masa ładnie zgęstnieje . Przykrywamy pokrywką i czekamy aż wsiąknie cały płyn i zagęści się .
Formę wykładamy papierem do pieczenia /folią aluminiową / folią spożywczą tak aby nie było większych zagięć a masa później ładnie się uformowała .
Dno wykładamy herbatnikami .
Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie .
Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali , brzoskwinie drobno kroimy i dodajemy do galaretki .
Wkładamy do lodówki aby trochę stężała .
Do kaszy dodajemy serek mascarpone i energicznie mieszamy do połączenia się składników .
Mase wylewamy na herbatniki . Układamy kolejną warstwę herbatników i wykładamy tężejącą galaretką . Jeśli będziemy układali delicje to musimy poczekać aż kasza manna na herbatnikach wystygnie ( najlepiej umieścić formę z ciastem w lodówce ) i dopiero układać herbatniki ponieważ czekolada na ciasteczkach może nie ładnie się rozpuścić .
Wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała .
Migdały prażymy na patelni , odkładamy aby wystygły i posypujemy nimi ciasto .
Smacznego ! :)
Komentarze