Ciasto z jogurtem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt: Ubić białka z cukrem na sztywno, dodać żółtak dalej ubijając. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i kakao i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i piec ok. 30min w temp. 180.
2.Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w połowie szklanki wody i dodać do 500ml jogurtu wymieszanego z 3 łyżkami cukru pudru. Wymieszać i wylać na upieczony biszkopt. Na zastygłą masę jogurtową wylać tężejącą galaretke agrestową. Resztę jogurtu połączyć z pozostałym cukrem pudrem i 5 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonymi w połowie szklanki wody. Wymieszać wylać na galaretkę. Na ostatnią warstwę jogurtu wylać tężejącą galaretke wiśniową. Włożyć do lodówki na dwie godziny.
Komentarze