Bardzo smaczne i pełne różnorodnych smaków ciasto na każdą okoliczność. Orzechowy biszkopt połączony z kremem, bitą śmietaną, polewą i herbatnikami to prawdziwe niebo w gębie.
2 godz.
Dla 6 osób
Składniki:
biszkopt orzechowy ( forma 25 x 40 )
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 szkl orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto z herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i stopniowo żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i na końcu rozdrobnione orzechy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.
2.750 ml mleka gotujemy z cukrami. Pozostałe 250 ml mieszamy z obiema mąkami i całymi jajkami. Mieszaninę wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Kiedy budyń będzie gęsty wylewamy go na talerz i studzimy.
3.Miękkie masło ucieramy i dodajemy stopniowo zimny budyń.
4.Do garnka wkładamy wszystkie składniki na polewę i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy aby przestygła i zgęstniała.
5.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śnieżki ubijamy z mlekiem. Pod koniec dolewamy rozpuszczoną żelatynę i ubijamy jeszcze przez chwilę. Ten etap wykonujemy dopiero na samym końcu.
6.Biszkopt nasączamy obficie wódką wymieszaną z wodą. Wykładamy połowę kremu i połowę polewy czekoladowej. Układamy herbatniki, drugą część kremu, ponownie herbatniki, resztę polewy, ostatnią warstwę herbatników, którą nasączamy. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i startą czekoladę.
Komentarze