Ciasto z brokułami i marchewką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Fantastyczny smak ciasta, które idealnie łączy się z delikatnym nadzieniem i warzywami. Polecam!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    100g mąki pszennej
    100g mąki gruboziarnistej
    100g suchych drożdży
    5g soli
    1 jajko
    60ml wody
    40ml oliwy z oliwek

    Nadzienie:
    3 nieduże marchewki
    125g brokułów
    2 jajka
    150ml kefiru
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Ciasto

Ciasto z brokułami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04x78tx 1. Dwa rodzaje mąki przesiej, wsyp do głębokiej miski, wymieszaj i dodaj: sól i suche drożdże. zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj oliwę i wodę. Zamieć elastyczne ciasto. Nakryj lnianym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
  • image-03scjik 2. Marchewkę umyj, obierz i pokrój wzdłuż. Zalej gorącą posoloną wodą i gotuj przez 10-12 minut. Brokuły umyj i rozdziel na różyczki. Gotuj w posolonej wodzie przez 2-3 min. Przecedź na sitko.
  • 3. Kefir wymieszaj z jajkami, pokrojonym na drobno czosnkiem. Dopraw pieprzem i solą.
  • image-1lwjpp3 4. Formę 20x20cm posmaruj oliwą. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5cm i wyłóż na formę. Na ciasto wyłóż warzywa i zalej masą. Piec przez 35-40 minut w temp. 180-190 stopni.

Porady

Wszystkie składniki do ciasta powinny być pokojowej temperatury.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować