Ciasto z brokułami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwa rodzaje mąki przesiej, wsyp do głębokiej miski, wymieszaj i dodaj: sól i suche drożdże. zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj oliwę i wodę. Zamieć elastyczne ciasto. Nakryj lnianym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
2.Marchewkę umyj, obierz i pokrój wzdłuż. Zalej gorącą posoloną wodą i gotuj przez 10-12 minut. Brokuły umyj i rozdziel na różyczki. Gotuj w posolonej wodzie przez 2-3 min. Przecedź na sitko.
3.Kefir wymieszaj z jajkami, pokrojonym na drobno czosnkiem. Dopraw pieprzem i solą.
4.Formę 20x20cm posmaruj oliwą. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5cm i wyłóż na formę. Na ciasto wyłóż warzywa i zalej masą. Piec przez 35-40 minut w temp. 180-190 stopni.
Porady
Wszystkie składniki do ciasta powinny być pokojowej temperatury.
Komentarze