Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem , stopniowo dodawać żółtka , dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu pianę z białek .Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao . Dno blaszki o wymiarach 38/22cm. wyłożyć ciastem ciemnym , na ciemne ciasto rozłożyć nierównomiernie ciasto jasne i rozłożyć odcedzone wiśnie . Piec około 40 minut w temp. 180 *C. MASA ŚMIETANOWA : Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku ( jeśli nie chce się rozpuścić należy podgrzać ) . Śmietanę ubić z cukrem stopniowo dodawać galaretkę . KREM BUDYNIOWY: z mleka mąki pszennej i ziemniaczanej , cukru , c. waniliowego , żółtek , ugotować budyń , wystudzić , masło utrzeć na puch dodać wystudzony budyń . Na upieczone i wystudzone ciasto rozłożyć masę śmietanową na masę śmietanową krem budyniowy , polać polewą albo rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną
Komentarze