Ciasto ucierane z kokosem i porzeczkami

5 (173 ocen)

  • 40 min

Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. Ciekawe połączenie masy budyniowej z kokosem i porzeczkami, które nadają ciastu lekko kwaskowy smak.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 kostka dowolnej margaryny
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Tłuszcz do formy
    Cukier puder do posypania ciasta
    Szczypta soli
    Nadzienie:
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 l mleka
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka wiórek kokosowych
    2 łyżki cukru
    1 szklanka porzeczek czerwono-czarnych
    Blacha 40x24 cm
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ucierane z kokosem i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej i margarynę i dalej ucierać aż powstanie puszysta, jednolita masa. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać małymi porcjami do utartej masy, mieszać robotem na niskich obrotach. Białka posolić i ubić na sztywno. Dodać do utartego ciasta, bardzo delikatnie wymieszać.
    3/4 podanego mleka zagotować z cukrami, dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną w pozostałym mleku, wlać do wrzątku i ugotować budyń, następnie wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.
    1/2 ciasta wylać do natłuszczonej formy, na wierzch wylać gorący budyń, rozsypać równomiernie wymieszane porzeczki, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temp. 175 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
    Wystudzone ciasto posypać grubo cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można użyć też budyń waniliowy. Ciasto można wykonać też z innymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować