Ciasto ucierane z kokosem i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej i margarynę i dalej ucierać aż powstanie puszysta, jednolita masa. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać małymi porcjami do utartej masy, mieszać robotem na niskich obrotach. Białka posolić i ubić na sztywno. Dodać do utartego ciasta, bardzo delikatnie wymieszać.
3/4 podanego mleka zagotować z cukrami, dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną w pozostałym mleku, wlać do wrzątku i ugotować budyń, następnie wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.
1/2 ciasta wylać do natłuszczonej formy, na wierzch wylać gorący budyń, rozsypać równomiernie wymieszane porzeczki, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temp. 175 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Wystudzone ciasto posypać grubo cukrem pudrem.
Porady
Do ciasta można użyć też budyń waniliowy.
Ciasto można wykonać też z innymi owocami.
Komentarze