Ciasto ucierane z truskawkami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać sól cały czas ubijając. Następnie dodać jajko, ubijać aż połączy się z resztą składników. Dodać kolejne jajka, po każdym ubijając masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodać do ubitej masy i wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Do tak przygotowanej przełożyć ciasto. Wyrównać wierzch ciasta i ułożyć na wierzchu odszypułkowane i pokrojone w połówki truskawki, całość posypać kokosem.
Przygotować kruszonkę: masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i energicznie rozetrzeć je w palcach tak, by powstały grudki. Posypać kruszonką ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 40 minut (termoobieg). Jeśli po tym czasie ciasto jest wilgotne, pozostawić w piekarniku na kolejne 5 minut. Gotowe wystudzić.
Komentarze