Ciasto tortowe z serem

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto wychodzi dość wysokie, może więc z powodzeniem wystąpić jako tort lub ciasto tortowe na różne okolicznościowe imprezy. Ma delikatny posmak kawy, co nie przeszkadza jego degustacji w towarzystwie małej czarnej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt biały
    • 7 białek
    • 3/4 szklanki cukru
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki octu
    • 1 cukier wanilinowy
    Biszkopt żółty
    • 5 jajek
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżki kawy mielonej
    Wkładka serowa
    • 750 g sera białego mielonego
    • 200 g masła
    • 3/4 szklanki cukru
    • 4 żółtka
    • 3 jajka
    • 1 budyń toffi
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/2 łyżki gorącej wody
    Masa budyniowa
    • 3 żółtka
    • 3/4 litra mleka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 180 g masła
    Polewa czekoladowa
    • 1 czekolada gorzka
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto tortowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowe z serem 1. Biszkopt biały
    • Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając.
    • Wsypać obie mąki, proszek i cukier waniliowy, delikatnie przemieszać.
    Biszkopt żółty
    • Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając.
    • Dodać po jednym żółtku delikatnie ubijając, wsypać obie mąki i proszek i delikatnie przemieszać.
    • Blaszkę 24x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    • Kłaść kupkami biały i żółty biszkopt na zmianę, posypać kawą mieloną, przykrywać nastepną porcją ciasta, wyrównać wierzch.
    • Piec w 170 st.C przez 40 minut, wystudzić i przeciąć na 2 blaty.
  • 2. Wkładka serowa
    • Masło utrzeć z cukrem na biały krem, dodać ser, przemieszać dokładnie.
    • Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą wodą, dodać do masy serowej.
    • Wbijać po jednym jajku i żółtku do masy serowej delikatnie mieszając bez zbytniego napowietrzania.
    • Na koniec wsypać budyń i mąkę ziemniaczaną.
    • Upiec sernik w takiej samej blaszce jak biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Piec w temp 180 st.C przez 50 minut, wystudzić w blaszce.
  • 3. Masa budyniowa
    • Zagotować 1/2 litra mleka z cukrem.
    • Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąkami. Ugotować budyń.
    • Do gorącego budyniu wrzucić pokrojone masło i mieszać aż do rozpuszczenia.
  • Ciasto tortowe z serem 4. Składanie ciasta
    • Warstwę serową przełożyć na deseczkę lub tacę i zalać połową gorącej masy budyniowej.
    • Przykryć blatem biszkoptowym, położyć drugą deseczkę i odwrócić do góry nogami obie warstwy tak, aby sernik był na wierzchu.
    • Na sernik wylać drugą część gorącej masy i przykryć drugim blatem biszkoptowym.
  • 5. Polewa czekoladowa
    • Czekoladę połamać na kawałki, wymieszać ze śmietanką delikatnie podgrzewając.
    • Wylać polewę na przełożone ciasto.
    • Wstawić do lodówki na kilka godzin celem związania wszystkich warstw ciasta.

Porady

Każdy, kto spojrzy na ilość składników i długość opisu wykonania tego ciasta, może delikatnie się przerazić. Wbrew pozorom jest to jednak proste ciasto. Proste, aczkolwiek trochę pracochłonne, bo pieczemy biszkopt z dwóch różnych ciast i sernik oraz przygotowujemy masę i polewę. Ciasto wychodzi wysokie, może więc z powodzeniem wystąpić jako tort lub ciasto tortowe na różne okolicznościowe imprezy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować