Ciasto rumowe

4.47 (158 ocen)

  • 20 min

Ciasto, które robi furorę na każdej imprezie.

  • 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jaj
    1szkl mąki
    1szkl cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki octu

    Krem:

    2 jajka
    4 łyżki cukru
    2 masła
    1/2szkl rumu
    1 łyżka kakao

    Lukier:

    1szkl cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka oleju

    Dodatkowo:

    24szt herbatników
    ok 50ml rumu
    1/2szkl soku pomarańczowego
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, utrwalić na koniec wsypując cukier. W drugiej miseczce wymieszać żółtka razem z proszkiem do pieczenia i octem (powstanie pianka). Białka wymieszać delikatnie razem z masą żółtkową i przesianą mąką. Piec w 180 stopniach na złoty kolor.

    Krem: Jajka ubić na parze razem z cukrem, ostudzić. Masła rozetrzeć na puch. Masę jajeczną miksując połączyć z masłem. Powoli wlewać rum, dodać kakao.

    Lukier: Cukier puder utrzeć razem z sokiem cytrynowym i olejem (dodatek oleju powoduje, że lukier się nie łamie). Jeśli jest zbyt rzadki dodać trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dodać trochę soku z cytryny.

    Biszkopt nasączyć sokiem , posmarować masą. Herbatniki moczyć w rumie i kłaść na krem. Posmarować lukrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować