1.Biszkopt: białka ubić na sztywno, utrwalić na koniec wsypując cukier. W drugiej miseczce wymieszać żółtka razem z proszkiem do pieczenia i octem (powstanie pianka). Białka wymieszać delikatnie razem z masą żółtkową i przesianą mąką. Piec w 180 stopniach na złoty kolor.
Krem: Jajka ubić na parze razem z cukrem, ostudzić. Masła rozetrzeć na puch. Masę jajeczną miksując połączyć z masłem. Powoli wlewać rum, dodać kakao.
Lukier: Cukier puder utrzeć razem z sokiem cytrynowym i olejem (dodatek oleju powoduje, że lukier się nie łamie). Jeśli jest zbyt rzadki dodać trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dodać trochę soku z cytryny.
Biszkopt nasączyć sokiem , posmarować masą. Herbatniki moczyć w rumie i kłaść na krem. Posmarować lukrem.
Komentarze