Ciasto pijana śliwka

4.5 (196 ocen)

Czekoladowe, kremowe i wilgotne, ze sporą dawką alkoholu i aromatem suszonych śliwek. Ciasto jest mocno śliwkowe i mocno alkoholowe.

Składniki:

  • Składniki: biszkopt: 1 szklanka cukru 1/2 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 łyżki kakao 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa ze śliwką: suszone śliwki (15 dkg) 300 g masła w temp. pokojowej 250 g nutelli 100 ml wódki bita śmietana 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto pijana śliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć na noc w wódce.
  • 2. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Wbić po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką. Dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać. Blaszkę o wymiarach 32x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30 minut w temp. 175 st. C. Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 3. Masa nutellowa: Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać nutellę. Do do masy nutellowej dodać śliwki. Wymieszać. Pomalutku wlewać pozostały po śliwkach alkohol, cały czas mieszając.
  • 4. Masa śmietanowa: Zimną śmietankę, wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno.
  • 5. Składanie ciasta: Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę nutellowo-śliwkową. (Biszkopt jest dosyć wilgotny, ale jeśli lubicie bardzo mokre ciasta, można go dodatkowo nasączyć naparem z kawy). Przykryć drugim płatem ciasta. Wyłożyć na wierzch ciasta. Całość obsypać kakao. Schłodzić. Na godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować