Ciasto Św. Jakuba

4.5 (188 ocen)

troszke inne z kremem adwokatowym i żurawiną.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szk. mąki
    1 margaryna
    6 żółtek
    1 proszek do pieczenia ( 3 łyżeczki )
    1 szk. śmietany
    1/2 szk. cukru pudru

    Piana:
    6 białek
    6 łyżek cukru
    3 kisiele wiśniowe w proszku

    Ponadto:
    żurawina ze słoika

    krem adwokatowy:2 kostki masła
    1,5 szklanki adwokatu ( a nawet więcej jeśli lubicie ciasta mocno adwokatowe)
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto św. jakuba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagniatamy. Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę a następnie podzielić na 6 równych części. Pierwszą część rozwałkować na cieniutki prostokąt i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do piueczenia (o wymiarach około 20×30.). 2 białka ubić na sztywno i dodać 2 łyżki cukru a następnie 1 kisiel. Przygotowaną pianę wysmarować na rozwałkowane ciasto a na to ułożyć w niewielkich odstępach ossączoną żurawinę.Rozwałkować kolejny kawałek ciasta i tym przykryć pianę z kisielem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180st na lekko złoty kolor. Czynność powtórzyć dwukrotnie, w ten sposób otrzymamy 3 oddzielne placki. Po wystudzeniu placki należy przełożyć dowolnym kremem (u mnie adwokatowy).

    Masło ubić na puszystą masę i powoli, nadal ubijając wlewać adwokat. I już. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto.

    Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować