Ciasto św. jakuba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Składniki ciasta zagniatamy. Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę a następnie podzielić na 6 równych części. Pierwszą część rozwałkować na cieniutki prostokąt i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do piueczenia (o wymiarach około 20×30.). 2 białka ubić na sztywno i dodać 2 łyżki cukru a następnie 1 kisiel. Przygotowaną pianę wysmarować na rozwałkowane ciasto a na to ułożyć w niewielkich odstępach ossączoną żurawinę.Rozwałkować kolejny kawałek ciasta i tym przykryć pianę z kisielem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180st na lekko złoty kolor. Czynność powtórzyć dwukrotnie, w ten sposób otrzymamy 3 oddzielne placki. Po wystudzeniu placki należy przełożyć dowolnym kremem (u mnie adwokatowy).
Masło ubić na puszystą masę i powoli, nadal ubijając wlewać adwokat. I już. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto.
Komentarze