Ciasto śliwkowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:Żółtka utrzeć z cukrem.Śliwki i migdały pokroić,wymieszać z mąką.Dodać żółtka i bułkę.Następnie dodać ubitą pianę z białek i cukru pudru.Ciasto podzielić na dwie części.Przełożyć do dwóch foremek o wymiarach 23x34 cm.Piec ok 25 minut.
2.PLACEK SEROWY:Ser zemleć.Żółtka utrzeć z masłem i cukrem,dodać resztę składników-ubite białka na końcu.Mase serową przełożyć do dwóch foremek,wyłożonych papierem do pieczenia.Piec ok.35 minut.
3.MASA BUDYNIOWA:Szklankę mleka zmiksować z żółtkami,wsypać budyń.Zmiksować.Do pozostałego mleka dodać cukier,zagotować.Wlać mleko z żółtkami -zagotować.Do gorącego budyniu dodać 250 g margaryny.Wymieszać.Masło i pozostałą margarynę oraz cukier puder utrzeć,dodać do zimnego budyniu,wlać adwokat -zmiksować na jednolitą masę.POLEWA:Składniki na polewę zagotować i gotować ok 3 minut ,mieszając.
4.Jeden placek serowy posmarować masą.Przykryć ciastem śliwkowym.Posmarować go masą.Przykryć drugim plackiem serowym.Posmarować masą.Przykryć ciastem śliwkowym.Polać polewą i udekorować wedle uznania.
Komentarze