Delikatny biszkopt pokryty puszystym kremem z dodatkiem soczku Pysio , delicjami i galaretką - zainspirowany jednym z ulubionych filmów zarówno dzieci jak i dorosłych!
60 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
BISZKOPT :
* jajko - 4 szt
* mąka pszenna - 4 łyżki
* budyń waniliowy bez cukru - 1,5 łyżki
* proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
* cukier wanilinowy - 1 op
* cukier - 4 łyżki
* sól - 1 szczypta
MASA PYSIO :
* sok Pysio - 900 ml
* budyń śmietankowy - 3 op
WIERZCH:
* śmietana 30% ( zimna ) - 500 ml
* galaretka agrestowa - 3 op
* cukier puder - 2 łyżki
* delicje - 1 op
Cały czas miksując wlewamy rozbełtane wcześniej żółtka.
Miksujemy ok. 7-8 minut na puszystą masę.
Do masy dodajemy przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszamy łyżką.
Przelewamy na blachę 22 – 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25-30 minut.
Zostawiamy do ostygnięcia.
MASA PYSIO:
250 ml soku Pysio dokładnie mieszamy z 3 budyniami ( jeśli chcemy mieć bardziej słodką masę dodajemy budynie z cukrem , a jeśli nie , to bezcukrowych ).
Resztę soku gotujemy , a następnie wlewamy do niego masę budyniową.
Szybko i dokładnie mieszamy.
Gorące wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
WIERZCH:
W 250 ml wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki , studzimy.
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.
Mieszamy z lekko tężejącą galaretką i miksujemy do momentu połączenia.
Wylewamy na zastygniętą zieloną warstwę i wkładamy na ok. 5 minut do lodówki.
Na lekko stężałą wyciągamy delicje , lekko wciskając.
Wkładamy ponownie do lodówki.
Ostatnią galaretkę rozpuszczamy wg. instrukcji na opakowaniu.
Zostawiamy do ostygnięcia i lekko tężejącą zalewamy ciasto.
Komentarze