Ciasto serowo-wiśniowe

0 (0 ocen)

Słodki krem serowy wspaniale przełamuję kwaśny smak galaretki wiśniowej. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Trudno poprzestać na jednym kawałeczku.

Składniki:

  • • BISZKOPT:
    • 5 dużych jajek,
    • 190g mąki pszennej,
    • 160g cukru,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • Kilka kropel aromatu waniliowego,
    • GALARETKA WIŚNIOWA:
    • 2 szklanki drylowanych wiśni,
    • 3 szklanki gorącej wody,
    • 2 galaretki wiśniowe,
    • 1-2 łyżki cukru,
    • KREM SEROWY:
    • 650g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
    • ½ szklanki cukru pudru,
    • 1 cukier wanilinowy (16g),
    • 160g masła,
    • DODATKOWO:
    • 1/6 szklanki wody,
    • 1,5 łyżki soku z cytryny,
    • 1 łyżeczka cukru pudru,
    • 50g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto serowo-wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy aromat. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą). Wylewamy masę i pieczemy około 40-45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
  • 2. GALARETKA WIŚNIOWA: 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy galaretka przestygnie wkładamy do niej wydrylowane wiśnie i mieszamy.
  • 3. KREM SEROWY: Miękkie masło ucieramy przez 3-5 minut mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po 1 łyżce sera dalej ucierając. Ucieramy do momentu uzyskania puszystego, gładkiego kremu.
  • 4. ZŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt wkładamy do foremki. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, wodę i cukier puder. Przygotowanym ponczem smarujemy biszkopt. Na biszkopt wykładamy tężejącą galaretkę. Formę odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Po tym czasie na galaretkę wykładamy krem serowy i wyrównujemy powierzchnię. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy je startą czekoladą.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować