Ciasto serowo-wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy aromat. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą). Wylewamy masę i pieczemy około 40-45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
2.GALARETKA WIŚNIOWA: 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy galaretka przestygnie wkładamy do niej wydrylowane wiśnie i mieszamy.
3.KREM SEROWY: Miękkie masło ucieramy przez 3-5 minut mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po 1 łyżce sera dalej ucierając. Ucieramy do momentu uzyskania puszystego, gładkiego kremu.
4.ZŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt wkładamy do foremki. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, wodę i cukier puder. Przygotowanym ponczem smarujemy biszkopt. Na biszkopt wykładamy tężejącą galaretkę. Formę odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Po tym czasie na galaretkę wykładamy krem serowy i wyrównujemy powierzchnię. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy je startą czekoladą.
Życzę smacznego
Komentarze