Ciasto Salceson

5 (178 ocen)

  • 60 min

Ciasto czekoladowe z grubą warstwą polewy, nadziane po brzegi aromatycznymi jabłkami. Jesienna kompozycja smaków – mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z cynamonem, orzechami i rodzynkami. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, a przy tym zaskakująco smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na formę o wymiarach ok. 25 x 30 cm

    mąka pszenna 2 szklanki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    soda oczyszczona 1 łyżeczka
    kakao 2 łyżki
    cynamon 1 łyżeczka
    cukier wanilinowy 16 g
    cukier 2/3 szklanki
    jajka duże 3
    jogurt jabłkowy z cynamonem 150 g
    olej rzepakowy 1/2 szklanki
    jabłka 3-4
    orzechy włoskie 1 szklanka
    rodzynki garść
    rum 2 kieliszki
    *Składniki w temperaturze pokojowej.

    Polewa czekoladowa

    margaryna 60 g
    cukier 1/3 szklanki
    woda 2 łyżki
    kakao 3 kopiaste łyżki
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Ciasto salceson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na parę godzin. Orzechy siekamy. Jabłka obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą i przesiewamy. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy olej i jogurt, miksujemy do połączenia składników. Składniki sypkie dodajemy partiami, każdorazowo miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy jabłka, orzechy, odcedzone rodzynki i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut w temperaturze 180 °C ( do suchego patyczka ). Studzimy i polewamy czekoladą.
    Polewa: margarynę, cukier i wodę podgrzewamy w rondlu do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Na końcu dodajemy kakao, energicznie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować