Dominika Sławska - Włoch
Przepis na ciasto na pierogi bez jajka jest uniwersalny. Sprawdzi się na co dzień, ale i od święta, na przykład przy okazji Bożego Narodzenia. To ciasto na pierogi bez jajka jest sprężyste, elastyczne, mięciutkie i bardzo proste do zagniecenia. Zrobione według przepisu zawsze wychodzi. Tego przepisu używam nie tylko do klejenia pierogów, ale też do robienia uszek. Towarzyszy mi od początku mojej przygody z gotowaniem. Spróbujcie, a przekonacie się, że miałam rację. Oto ciasto na pierogi bez jaj!
4.68 (254 ocen)
Ciasto na pierogi bez jaj jest bardzo proste do zrobienia. Pamiętajcie, że sekretem pysznych pierogów jest nie tylko farsz, ale i ciasto. Powinno być elastyczne i pozwolić się cienko rozwałkować. Dzięki temu nasze pierogi będą po prostu smaczniejsze.
Ciasto na pierogi najczęściej występuje w dwóch wersjach. Pierwsza najpopularniejsza opcja to przygotowania ciasta na pierogi z jajkiem. Dodatek jajka sprawia, że ciasto jest nieco twardsze, więc to dobry patent dla osób dopiero zaczynających uczyć się gotować. Twardsze ciasto nie będzie się rozpadać w trakcie klejenia pierogów, jak i podczas gotowania.
Z kolei ciasto na pierogi bez jaj to gwarancja bardziej elastycznych klusek. Ciasto dobrze się rozciąga, ale chwila nieuwagi podczas lepienia może oznaczać zrobienie w nim dziury. Jeśli nie czujecie się pewni w kwestii lepienia pierogów, wykorzystajcie pomocny gadżet, czyli formę do pierogów. Wystarczy rozłożyć w niej plasterek ciasta, nałożyć farsz i zamknąć formę. Pierogi gotowe!
Komentarze