Ciasto marchewkowo-szpinakowe

4.5 (200 ocen)

Wilgotne ,lekko słodkie ciasto z warzywami których w ogóle nie czuć.Fajna alternatywa przemycenia witamin dzieciom które chętnie zjadają domowe wypieki.Zapach i smak cynamonu jest w nim jak najbardziej na tak.Jego ważną zaletą jest fakt iż składniki dostępne są o każdej porze roku :)

Składniki:

  • 1 kg. marchewki
    300g. mrożonego szpinaku
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    200m. jogurtu naturalnego
    2 szklanki maki pszennej
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej


    kwadratowa blaszka 25x25cm lub średniej wielkości tortownica
    papier do pieczenia do wyłożenia blaszki lub masło+bułka tarta do wysypania tortownicy
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Placek Desery Ciasto

Ciasto marchewkowo-szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak przed przygotowaniem ciasta rozmrozić.
    Marchew obrać,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • 2. Mąkę wmieszać z proszkiem do pieczenia ,sodą oczyszczoną i cynamonem.
  • 3. Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę,wlać powoli olej,jogurt naturalny i mąkę nie przerywając ubijania.
  • 4. Do masy dodać szpinak oraz marchew.
    Ciasto dokładnie wymieszać łyżką.
  • 5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia/tortownicę posmarować masłem i obsypać bułką tartą,przelać ciasto ,piec 1h. w nagrzanym piekarniku do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować