Ciasto malinowe

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz.

Często robię to ciasto,ponieważ moje córki je uwielbiają.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    4 jajka
    6 łyżek cukru
    3 łyżki mąki fortowej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa biała
    300 mil śmietany 30%
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżeczki cukru pudru
    Oraz
    2 galaretki malinowe
    500 g malin
    Masa malinowa
    300 mil śmietany 30%
    1 galaretka malinowa
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijać,wsypujemy cukier.Dodajemy żółtka.Delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia i mieszamy.Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
    2.Przygotowanie masy białej.
    300 mil śmietany 30% ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę dodajemy rozpuszczona żelatynę i mieszany.Wylewamy na biszkopt.
    3.Na masie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką malinową.Wkładamy do lodówki aby wystygło.
    4.Masa malinowa.
    300 mil śmietany 30% ubijamy na sztywną pianę dodajemy rozpuszczoną,schłodzoną galaretka i mieszamy.Wylewamy na galaretka.

Porady

Na wierzchu można udekorować rozpuszczoną galaretkąu.Ja odkładam kilka łyżek galaretki i polewam na wierzchu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować