Ciasto makowo-kokosowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt makowy:Białka ubić ze szczyptę soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. Dodać mak,sok, czekoladę i lekko wymieszać. Na koniec wmieszać olej.Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 min. w 175 *
2.biszkopt kokosowy:Białka ubić ze szczyptę soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. Dodać kokos, biszkopciki i lekko wymieszać. Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-30 min. w 175 *
3.Gruszki obrać, przekroić na 4 części, wyciąć gniazda nasion. Krótko obgotować z pocukrowanej wodzie.Zależy jak twarde gruszki. Wybrać łyżką cedzakową i przestudzić
4.krem galaretkowy: Ugotować na napoju z cukrem budynie. Odstawić, zaraz wsypać galaretki i wymieszać.Dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia.. Wystudzić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając.Miękkim kremem 3/4 posmarować biszkopt makowy. Ułożyć gruszki i na nie posmarować resztę kremu.
5.Przykryć biszkoptem kokosowym, który nasączyć jakimś sokiem.
6.krem śmietankowy:Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem,potem śmietan-fixem. Następnie dodawać porcjami jogurt, potem serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Rozsmarować na biszkopcie kokosowym. Posypać wytrzepanymi ziarenkami z granatu.
7.Czekoladę wraz ze śmietanką roztopić nad parą i polać górę ciasta w esy-floresy. Całość schłodzić.
8.moje wypieki.
To ciasto i powtórzony starszy przepis.:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-snickers-4
Komentarze