CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE Z GRUSZKAMI

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto nie tylko świąteczne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt makowy:
    -5 jajek
    -200 g. cukru
    -150 g. mąki tortowej
    -30 g. mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -100 g. zmielonego maku
    -1 łyżka soku z cytryny
    -50 g. gorzkiej czekolady-startej
    -100 ml. oleju


    biszkopt kokosowy:
    -6 jajek
    -120 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -50 g. kokosu
    -100 g. biszkopcików-pokruszonych
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


    krem galaretkowy:
    -1 litr napoju o smaku granata
    -5 łyżek cukru
    -2 budynie czerwone(tutaj akurat białe)
    -1 masło-200 g.
    -2 galaretki

    potrzebne:
    10 gruszek
    parę łyżek soku malinowego, albo innego

    krem śmietankowy:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -80 g. pudru cukru
    -1 śmietan-fix
    -400 g. jogurtu greckiego.
    -1 serek mascarpone-250g.
    -5 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki wody


    1 owoc granata
    1 biała czekolada
    3 łyżki śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto makowo-kokosowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt makowy 1. biszkopt makowy:Białka ubić ze szczyptę soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. Dodać mak,sok, czekoladę i lekko wymieszać. Na koniec wmieszać olej.Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 min. w 175 *
  • 2. biszkopt kokosowy:Białka ubić ze szczyptę soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i krótko wymieszać. Dodać kokos, biszkopciki i lekko wymieszać. Wylać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25-30 min. w 175 *
  • 3. Gruszki obrać, przekroić na 4 części, wyciąć gniazda nasion. Krótko obgotować z pocukrowanej wodzie.Zależy jak twarde gruszki. Wybrać łyżką cedzakową i przestudzić
  • warstwa kremu i gruszek 4. krem galaretkowy: Ugotować na napoju z cukrem budynie. Odstawić, zaraz wsypać galaretki i wymieszać.Dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia.. Wystudzić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu mieszając.Miękkim kremem 3/4 posmarować biszkopt makowy. Ułożyć gruszki i na nie posmarować resztę kremu.
  • nasączony biszkopt kokosowy. 5. Przykryć biszkoptem kokosowym, który nasączyć jakimś sokiem.
  • warstwa kremu i pestek granata 6. krem śmietankowy:Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem,potem śmietan-fixem. Następnie dodawać porcjami jogurt, potem serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Rozsmarować na biszkopcie kokosowym. Posypać wytrzepanymi ziarenkami z granatu.
  • esy-floresy z czekolady 7. Czekoladę wraz ze śmietanką roztopić nad parą i polać górę ciasta w esy-floresy. Całość schłodzić.
  • moje wypieki 8. moje wypieki.
    To ciasto i powtórzony starszy przepis.:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-snickers-4
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować