Masa waniliowa:
1 kg. serka waniliowego homogenizowanego
½ szkl. cukru pudru
16 g cukru waniliowego
1/3 szkl. mleka
2 łyżki żelatyny
200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
słoik kwaskowatego dżemu, np. z czarnej porzeczki
około 80 g płatków migdałowych
Ciasto makowe z serkiem homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! (oprócz wody). Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka wymieszać z olejem i gorącą wodą. Powoli wlewać do ubitych białek z cukrem, miksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki, delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175st.C około 35 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Ostudzony przekroić na dwa blaty.
2.Masa waniliowa:Mleko zagotować, dodać żelatynę i dobrze wymieszać do jej rozpuszczenia. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać cukier puder oraz cukier waniliowy, miksować. Następnie dodać ser, ucierać na gładką masę. Do letniej żelatyny dodać parę łyżek masy serowej i wymieszać. Wlać żelatynę do masy i szybko zmiksować.
3.Pierwszy biszkopt wysmarować połową dżemu, na dżemie rozprowadzić 2/3 masy waniliowej. Drugi biszkopt również wysmarować dżemem. Ułożyć go na masie dżemem do dołu. Wierzch posmarować resztą masy i posypać podprażonymi na suchej patelni migdałami. Ciasto schłodzić do stężenia. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Śladami Słodkiej Babeczki)
Komentarze