Ciasto makowe z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalać wrzącym mlekiem i parzyć przez 3-4 godz. Orzechy obrać i pokruszyć na małe kawałki.(3 orzechy zostawić do dekoracji). Rodzynki, płatki migdałowe i skórkę pomarańczową sparzyć, osączyć i osuszyć.
2.Po 3-4 godz.mak osączyć na sitku i zmielić trzy razy w maszynce do mielenia.
3.Do maku dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bułkę tartą Wlać wrzącą wodę, wymieszać.
4.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do maku i wymieszać.
5.Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
6.Na koniec dodać wszystkie bakalie i kilka kropel zapachu migdałowego, połączyć.
7.Tortownicę o śr.22 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec ok.50-60 minut w 175 st. Wystudzić.
Ostudzone ciasto polać roztopioną czekoladą i ułożyć połówki orzechów.
Smacznego!
Komentarze