Nie wiem, dlaczego tak długo zwlekałam z przygotowaniem tego ciasta. Chodziło po mnie już od dłuższego czasu, ale zawsze miałam jakieś wymówki, by go nie zrobić. W końcu się zdecydowałam i jestem MEGA pozytywnie zaskoczona ;) Polecam!
Składniki:
Szpinakowe ciasto:
3 jajka w temperaturze pokojowej
1 1/3 szkl. cukru
1 1/3 szkl. oleju
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
2 szkl. mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
330 g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl. gorącej wody
Ciasto "leśny mech" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinakowe ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem do puszystości. Szpinak rozmrozić na sicie, a następnie mocno odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru wody. Za pomocą blendera rozdrobnić go, dodając 3 - 4 łyżki masy jajecznej. Całą mieszankę przełożyć do ubitych jajek i dobrze wymieszać. Następnie powoli wlewać olej miksując na niewielkich obrotach miksera. Na końcu wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, ale szybko wymieszać masę za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 60 - 70 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
2.Krem: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie pozostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Kilka łyżek dodać do ostudzonej żelatyny i szybko wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się kremu) Całą żelatynę wlać do ubitej śmietany i krótko zmiksować.
3.Z ostudzonego ciasta odkroić ostrym nożem 1/3 ciasta i pokruszyć do miski. Resztę ciasta wysmarować kremem. Wierzch obsypać pokruszonym ciastem i udekorować granatem
w moim przypadku malinami) Tak przygotowane ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! (inspiracja/źródło: Uwielbiam gotować!)
Komentarze