Ciasto łaciate z masą serową a'la sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.białe ciasto
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka odkładamy do miski, bo będą nam potrzebne do masy serowej. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,
następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy na gładką, lśniącą bezę.
Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość bardzo delikatnie mieszamy.
I nasze białe ciasto jest gotowe. Teraz przechodzimy do ciasta ciemnego :-)
2.ciasto ciemne
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek.
Wszystko chwilkę miksujemy i dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
Miksujemy delikatnie, na najmniejszych obrotach do połączenia się składników.
I nasze drugie ciasto gotowe:-)
3.biszkopt
Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Jeśli chcecie możecie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
I zaczynamy wykładanie ciasta. Kładziemy łyżkę ciasta białego, i następnie ciemnego na przemian.Drugą warstwę tak samo, tylko na białą masę dajemy ciemną :-)
4.Całość bardzo delikatnie wyrównujemy.
Ciasto już w tym momencie ślicznie wygląda, a po upieczeniu to już w ogóle :P
Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy.
5.Ostudzone ciasto dzielimy na 3 blaty.
6.Zmielony ser dajemy do garnka.
Następnie dodajemy margarynę, żółtka
oraz cukier i cukier waniliowy.
Całość podgrzewamy na małym ogniu, i mieszamy.
Masa zacznie robić się coraz bardziej rzadsza.
Wszystko mieszamy trzepaczką, i ucieramy do usunięcia ewentualnych grudek :-)
Masa powinna być gładka jak na zdjęciu.
7.Następnie mąkę ziemniaczaną dodajemy do mleka, i dokładnie mieszamy.
Całość wlewamy do gotującej się masy serowej i dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką.
Mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje.
8.Następnie połowę gorącej masy wylewamy na pierwszy blat ciasta,
wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Na niego wylewamy resztę masy , wygładzamy i przykrywamy trzecim blatem.
I nasze piękne, pyszne ciasto gotowe.
Zostało nam jeszcze przygotowanie polewy i pokażę Wam fajny sposób na dekorację.
9.polewa
Polewę tą przygotowuję w mikrofali
Mleko, czekoladę w temperaturze pokojowej, i margarynę włączamy na 30-40 sekund w mikrofali. Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników i dodajemy kakao i miód.
I dokładnie mieszamy trzepaczką.
I nasza polewa gotowa. Ciasto smarujemy pędzelkiem .
I wsadzamy do lodówki żeby polewa trochę stężała.
10.*DEKORACJA
Gdy polewa trochę stężeje, możemy w fajny i prosty sposób udekorować ciasto:-)
Do tego celu potrzebne nam będzie troszkę cukru pudru i foremka dowolnego kształtu i wielkości.
Ja wybrałam małą foremkę w kształcie serca.
Brzegi foremki "maczamy" w cukrze pudrze i odbijamy kształt na polewie-jak pieczątki
Ciasto musi poleżeć całą noc w lodówce.
Jest pyszne i pięknie wygląda. Zdjęcia nie oddają w pełni jego uroku :-). Upieczcie bo warto :-)
Komentarze