NA KREM:
duże opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
duża śmietana 30%
cukier puder do smaku ( u mnie 3-4 łyżki)
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
3 łyżeczki kawy mielonej (lub stare fusy z kawy)
Ciasto latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NAjpierw musimy przygotować biszkopt. Możemy to zrobić nawet dzień wcześniej. Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy powoli cukier, potem żółtka i olej. Osobno połączyć mąki z kakao i proszkiem, dodać je przesiane do masy. Suche składniki można także delikatnie wmieszać łyżką. Na blaszkę 20x30 wyłożoną papierem do pieczenia wylać powstałą masę i piec w 180 stopniach około 25 minut do suchego patyczka. Kiedy gotowy biszkopt wystygnie można odkroić jego wierzchnią "skórkę" z której okruszki potem możemy wykorzystać jako posypkę do ciasta.
Pamiętajmy, aby przed przygotowaniem kremu nasączyć biszkopt naparem z kawy lub cytryny i alkoholu.
2.Teraz czas na krem. Aby go przygotować rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody kawę rozpuszczalną i żelatynę. Odstawiamy aż ostygnie. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, dodajemy do niej cukier puder, kawę mieloną i powoli dodajemy także jogurt. Na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę z kawą. Dokładnie mieszamy i wykładamy na przygotowany i nasączony wcześniej blat biszkoptowy. Wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
3.Ponownie rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. Dwie szklanki mleka wlewamy do wysokiego naczynia, wsypujemy Śnieżki i zgodnie z instrukcją na opakowaniu ubijamy je na sztywno. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i wykładamy na nasze schłodzone ciasto.
4.Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi okruszkami z biszkoptu lub posypką czekoladową, albo po prostu kakao i gotowe. Smacznego.
Komentarze