Ciasto owocowe z glazurą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki najlepiej aby miały temperaturę pokojową. Masło rozpuszczam i studzę. Truskawki obieram z szypułek.
2.Do miski wbijam całe jajka i dodaję cukier. Miksuję do uzyskania gładkiej puszystej masy jajecznej.
3.Dodaję mleko i roztopione masło. Na koniec partiami dodaję resztę składników i delikatnie mieszam całość.
4.Blachę o wymiarach 24cm/28cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam ciasto i układam na wierzchu część owoców.
Piec 50-60 minut w 170-180stopniach C.
5.Glazura truskawkowa: W miedzy czasie pozostałe truskawki z cukrem zagotuj w garnku do czasu aż puszczą sok. Żelatynę zalej 4 łyżkami wody , wymieszaj i pozostaw do napęcznienia. Następnie po kilku minutach od wyłączenia truskawek dodaj żelatynę do garnka i mieszaj ,aż się rozpuści. Studzimy, aż zacznie tężeć nasza glazura.
6.Tężejącą glazurę wykładamy na wystudzone ciasto.
7.Schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.
Porady
Do ciasta można użyć dowolnych owoców i zrobić dowolną owocową glazurę.
Komentarze