Ciasto owocowe z glazurą truskawkową

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne i szybkie ciasto z owocami dobre na każda porę roku. można użyć świeżych i mrożonych owoców.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • skąłdniki na blachę 24cm/28cm
    4 jajka
    200g masła 82%
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatki:
    0,5 kg truskawek
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Ciasto owocowe z glazurą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Składniki najlepiej aby miały temperaturę pokojową. Masło rozpuszczam i studzę. Truskawki obieram z szypułek.
  • ciasto 2. Do miski wbijam całe jajka i dodaję cukier. Miksuję do uzyskania gładkiej puszystej masy jajecznej.
  • ciasto 3. Dodaję mleko i roztopione masło. Na koniec partiami dodaję resztę składników i delikatnie mieszam całość.
  • CIASTO 4. Blachę o wymiarach 24cm/28cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam ciasto i układam na wierzchu część owoców.
    Piec 50-60 minut w 170-180stopniach C.
  • truskawki 5. Glazura truskawkowa: W miedzy czasie pozostałe truskawki z cukrem zagotuj w garnku do czasu aż puszczą sok. Żelatynę zalej 4 łyżkami wody , wymieszaj i pozostaw do napęcznienia. Następnie po kilku minutach od wyłączenia truskawek dodaj żelatynę do garnka i mieszaj ,aż się rozpuści. Studzimy, aż zacznie tężeć nasza glazura.
  • ciasto 6. Tężejącą glazurę wykładamy na wystudzone ciasto.
  • truskawki 7. Schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.

Porady

Do ciasta można użyć dowolnych owoców i zrobić dowolną owocową glazurę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować