Ciasto orzechowo-śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z mąki pszennej margaryny żółtek cukru waniliowego proszku do pieczenia 1 szklanki cukru zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. 2.Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Jedna część jasnego ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a pozostałe dwie części wkładamy do zamrażalnika. 3.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywna piane następnie dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną i ubijamy.4.Orzechy siekamy i prażymy na patelni. 5.Ciasto smarujemy powidłami posypujemy orzechami i ścieramy ciemne ciasto na tarce. Następnie wykładamy pianę i ścieramy na nią jasne ciasto. 6.Pieczemy w temperaturze 180* przez 50 minut
Komentarze