Ciasto orzechowo-czekoladowa pralinka

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto dla wielbicieli orzechowych i czekoladowych smaków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na biszkopt kakaowy:
    6 jajek
    60 g maki pszennej
    120 g maki ziemniaczanej
    120 g cukru
    cukier waniliowy
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    9 łyżek zimnej wody
    na krem orzechowy
    11/2 szklanki śmietanki 30%
    70 g zmielonych orzechów włoskich
    50 g posiekanych orzechów laskowych
    4 łyżki cukru pudru
    250 g masła
    na krem czekoladowy
    15 sztuk cukierków trufli w czekoladzie
    250 g mascarpone
    200 g śmietanki 30%
    100 g mlecznej czekolady
    1 łyżka cukru pudru
    1 kopiata łyżka żelatyny
    1/4 szklanki gorącej wody
    dodatkowo
    rurki waflowe
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Ciasto orzechowo-czekoladowa pralinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z zimną wodą na sztywną pianę i dalej ubijając dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy i po jednym żółtku na koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
    Ciasto wylać na formę o wymiarach 25/30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C(termoobieg) i piec przez 25-30 minut.Po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. W rondelku umieścić śmietankę i orzechy włoskie i laskowe,podgrzewać do zagotowania od czasu do czasu mieszając,odstawić do całkowitego przestudzenia.
    Po tym czasie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodawać porcjami masę orzechową,ucierać do uzyskania jednolitego kremu.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia.
    Czekoladę i trufle połamać na kawałki umieścić w misce,wlać 4 łyżki śmietanki i cały czas mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej(czyli miskę położyć na garnku z gotującą się wodą).Pozostawić do całkowitego przestudzenia.Serek mascarpone przełożyć do miski wymieszać,dodać przestudzoną masę czekoladową i mieszać do połączenia składników.
    Resztę śmietanki ubić z cukrem na sztywno dodać przestudzona żelatynę i do masy czekoladowej,całość delikatnie połączyć ze sobą.
  • 4. Przełożenie ciasta:pierwszy blat biszkoptu-krem orzechowy-drugi blat biszkoptu-krem czekoladowy-połamane rurki waflowe

Porady

Dekorację można również zrobić z kremu orzechowego odkładając wcześniej około 4 łyżek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować