Pyszne ciasto dla wielbicieli orzechowych i czekoladowych smaków.
1 godz. 30 min
Składniki:
na biszkopt kakaowy:
6 jajek
60 g maki pszennej
120 g maki ziemniaczanej
120 g cukru
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
9 łyżek zimnej wody
na krem orzechowy
11/2 szklanki śmietanki 30%
70 g zmielonych orzechów włoskich
50 g posiekanych orzechów laskowych
4 łyżki cukru pudru
250 g masła
na krem czekoladowy
15 sztuk cukierków trufli w czekoladzie
250 g mascarpone
200 g śmietanki 30%
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka cukru pudru
1 kopiata łyżka żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
dodatkowo
rurki waflowe
Ciasto orzechowo-czekoladowa pralinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z zimną wodą na sztywną pianę i dalej ubijając dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy i po jednym żółtku na koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na formę o wymiarach 25/30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C(termoobieg) i piec przez 25-30 minut.Po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
2.W rondelku umieścić śmietankę i orzechy włoskie i laskowe,podgrzewać do zagotowania od czasu do czasu mieszając,odstawić do całkowitego przestudzenia.
Po tym czasie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodawać porcjami masę orzechową,ucierać do uzyskania jednolitego kremu.
3.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia.
Czekoladę i trufle połamać na kawałki umieścić w misce,wlać 4 łyżki śmietanki i cały czas mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej(czyli miskę położyć na garnku z gotującą się wodą).Pozostawić do całkowitego przestudzenia.Serek mascarpone przełożyć do miski wymieszać,dodać przestudzoną masę czekoladową i mieszać do połączenia składników.
Resztę śmietanki ubić z cukrem na sztywno dodać przestudzona żelatynę i do masy czekoladowej,całość delikatnie połączyć ze sobą.
Komentarze