Ciasto orzechowo-marchewkowe

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moja wariacja na temat ciasta marchewkowego. Ta wersja jest bardziej orzechowa. Pyszna!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 1 i 1/3 szklanki mąki,
    - szklanka cukru,
    - 4 łyżki mielonych orzechów włoskich,
    - łyżeczka cukru waniliowego,
    - 4 jajka,
    - szklanka oleju,
    - łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    - 1,5 szklanki drobno startej marchewki,
    - szklanka posiekanych orzechów włoskich,
    - 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych,
    - po łyżeczce przyprawy do piernika i cynamonu,
    - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
    - 1/2 łyżeczki soli.
    Lukier:
    - ok. 1/4 szklanki wody,
    - 1/2 szklanki cukru,
    - sok i skórka z 1/2 cytryny.
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Ciasto orzechowo-marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj olej,
    dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z
    solą, mielonymi orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszaj na gładkie ciasto. Dodaj przyprawę do piernika, imbir, cynamon, startą marchewkę i orzechy, wymieszaj.
  • 2. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 50
    minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
    Przygotuj lukier: Składniki lukru utrzyj do momentu uzyskanie gęstej, bielejącej masy. Lukrem polej ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować