Masa orzechowa:
350 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
100 g cukru
120 g masła
Masa budyniowa:
100 g cukru
½ l mleka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
250 g margaryny
1 budyń
Ciasto orzechowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączymy z cukrem, margaryną i miodem, siekamy na stolnicy. Dodajemy jajka i sodę rozpuszczoną w gorącym mleku. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na połowę i chłodzimy ok. godziny.
2..Składniki masy orzechowej smażymy w rondlu aż się ładnie podrumienią.
3.Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy połową ciasta.
Na wierzchu rozkładamy masę orzechową i pieczemy 13 minut w temp. 250 stopni.
4.Z drugiej połowy ciasta pieczemy kolejny placek. Przez około 10 minut.
5.Mąkę i cukier rozpuszczamy w ½ szklanki mleka, zagotowujemy. Na reszcie mleka gotujemy budyń. Do gorącego budyniu dodajemy margarynę oraz masę z mąki i cukru. Dokładnie miksujemy.
6.Na pierwszym spodzie wykładamy masę budyniową i przykrywamy ją drugim spodem z masą orzechową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na cały dzień.
Komentarze