Ciasto orzechowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto białe:
Jajko utrzeć z cukrami. Dodać miękką margarynę i dalej ucierać. Dodać śmietanę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksować i dodać mąkę. Mikser włączyć na najmniejsze obroty i ucierać aż zrobią się grudki. Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Podzielić na trzy części.
2.Ciasto ciemne:
Ciasto ciemne przygotować tak jak ciasto białe. Kakao dodać razem z proszkiem do pieczenia i śmietaną. Podzielić na trzy i na 30 minut włożyć do zamrażarki.
3.Ciasto jasne rozwałkować na wielkość formy, posmarować 1/3 ilości dżemu i posypać 1/3 grubo posiekanych orzechów. Jedno ciasto ciemne zetrzeć na tarce jarzynowej i rozsypać na orzechy. Piec 18 - 20 minut w temperaturze 200 stopni.Pozostałe dwa ciasta przygotować w ten sam sposób.
4.Krem:
Z mleka cukru i budyniu z mąką ziemniaczaną ugotować budyń. Masło utrzeć i partiami dodać zimny budyń. Na koniec dodać ekstrakt wanilii i sok z cytryny do smaku.
5.Na pierwszy placek wyłożyć połowę kremu, na krem drugi placek i reszta kremu a następnie położyć trzeci placek i lekko docisnąć. Odłożyć do schłodzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, chociaż nie jest to konieczne.
Komentarze