Ciasto orzechowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Słodkie wypieki dla każdego podniebienia.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 4 jajka
    szczypta soli
    15 dag cukru
    szklanka grubo zmielonych orzechów włoskich'
    skórka otarta z pomarańczy
    1 i 1/4 szklanki roztopionego masła
    1 szklanka bułki tartej
    proszek do pieczenia
    łyżeczka cynamonu
    5 goździków
    NA SYROP:
    sok z 1 pomarańczy
    szklanka wody
    łyżka brendy

Ciasto orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiel lub rozdrobnij w moździerzu orzechy włoskie.Wsyp do miski bułkę tartą,orzechy,cukier,goździki oraz cynamon.Wyszoruj pomarańczę,zetrzyj skórkę.Wlej stopione masło,połącz skłądniki.
  • 2. Przygotuj syrop.Do rondelka wlej sok z pomarańczy,wodę,wsyp cukier,dodaj łyżkę brendy.Mieszając,doprowadź na średnim ogniu do wrzenia,zmniejsz płomień i gotuj 5 minut.Odstaw syrop do wystygnięcia.
  • 3. Wbij jajka,dobrze wymieszaj.Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem foremki.Piecz w mocno rozgrzanym piekarniku przez 45-5- minut.
  • 4. Po wyjęciu,jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwaj patyczkiem i polej syropem.Ciasto powinno być dobrze nasączone.Odstaw do ostygnięcia.Udekoruj cząstkami pomarańczy i listkami mięty.

Porady

Ciasto orzechowe mozesz przygotować,uzywając jedynie szklanki masła.Będzie wówczas mniej tłuczące.Jeśli lubisz figi,możesz oprócz orzechów włożyć do ciasta rozdrobnione figi kandyzowane.Ciasto doskonale smakuje również z polewą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy