Ciasto jogurtowo-ryżowe z melonem (z mąki ryżowej, bezglutenowe)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto idealnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. Jest delikatne, odrobinę kruche i zawsze pięknie wyrasta. Owoce sprawiają, że nie jest "suche" i doskonale komponuje się z kawą, herbatą, czy wielkim kubkiem mleka.

  • 60 min

Składniki:

  • (Forma o średnicy 20 cm)
    160g mąki ryżowej
    1 łyżka budyniu śmietankowego/waniliowego (proszku bezglutenowego)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek ksylitolu (płaskich)
    190g jogurtu naturalnego
    60 ml oleju
    20 ml mleka
    1 jajko (duże)
    Dodatkowo:
    400g melona (waga po obraniu) (*)
    Opcjonalnie:
    wiórki czekoladowe, cukier puder do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe Desery Ciasto

Ciasto jogurtowo-ryżowe z melonem (z mąki ryżowej, bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0g213bs 1. Melona obrać i pokroić w kostkę.
  • image-1ays4h4 2. Jogurt, mleko, jajko i olej dokładnie wymieszać.
    W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, budyń i ksylitol.
    Wszystkie składniki zmiksować i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na wierzchu ciasta ułożyć melona.
  • image-1hk5gq3 3. Ciasto piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
    (Ciasto powinno być zarumienione.)
  • 4. Opcjonalnie jeszcze ciepłe posypać wiórkami czekoladowymi lub po ostudzeniu - cukrem pudrem.

Porady

Melona możecie zastąpić, np. truskawkami, porzeczkami, wiśniami - tym na co akurat macie ochotę. (*) Owoce można obtoczyć w mące kokosowej lub ziemniaczanej - tym sposobem unikniemy zakalca. Nie jest to obowiązkowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Mąka ryżowa Melon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować