Ciasto herbaciane z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone owoce opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, a następnie bardzo drobno pokroić. Herbatę zalać dwiema szklankami wrzątku, parzyć przez 5 minut i przecedzić. Rozdrobnione owoce włożyć do miski, po czym zalać je naparem herbacianym. Mieszankę ostudzić i wstawić na noc do lodówki.
2..Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem. Owoce wraz z herbatą dołożyć do przygotowanego ciasta. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
3.Formę do pieczenia (o śr.22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Piec ok.60 minut w 170 st. (do suchego patyczka). Wystudzić. Składniki na polewę połączyć, polać nią wystudzone ciasto. Wierzch udekorować orzechami włoskimi. Smacznego!
Komentarze