Ciasto kukurydziane z mrożonymi jagodami i polewą z białej czekolady

0 (0 ocen)

Owoców do tego ciasta nawet nie trzeba rozmrażać. Sok i woda puszczona z owoców podczas pieczenia sprawia, że ciasto nie jest tak suche, jak nieraz się zdarza przy wypiekach z maki kukurydzianej.

Składniki:

  • 1.5 szklanki maki kukurydzianej
    0.5 szklanki cukru
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1.5-2 szklanki mrożonych jagód
    1 tabliczka białej czekolady
    5 łyżek mleka
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto kukurydziane z mrożonymi jagodami i polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubijamy razem z cukrem. Następnie, dalej miksujac, dodajemy po jednym żółtku.
    Proszek do pieczenia mieszamy z maka. Dodajemy porcjami do ubijanych jajek. Na końcu dodajemy olej. Gdy ciasto będzie gotowe, wylewamy je do wyłożonej papierem do pieczenia okragłej formy (średnia ok. 20-24 cm). Wierzch ciasta posypujemy mrożonymi jagodami.
    Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 40-45 minut, Studzimy.
  • 2. Szykujemy polewę.
    Do miski wrzucamy połamana na kawałki czekoladę. Dodajemy mleko i masło. Rozpuszczamy wszystko w kapieli wodnej (wstawiamy miskę do garnka z goraca woda) co chwilę mieszajac. Gotowa polewa dekorujemy wierzch ciasta.

Porady

Uwaga: zamiast jagód możemy użyć innych mrożonych owoców. Myślę jednak, że jagody najlepiej pasuja do tego wypieku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować