Ciasto kukułka

4.49 (170 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Coś dla wielbicieli alkoholowych ciast ;)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 6 jajek
    60 g mąki pszennej
    120 g mąki ziemniaczanej
    180 g cukru
    2 łyżeczki p. do pieczenia
    3 łyżki kakao
    300 g mlecznej czekolady
    3 łyżki kawy mielonej
    4 kieliszki wódki
    1 l śmietany kremówki
    6 łyżeczek żelatyny
    1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić i połączyć ze 130 ml zimnej wody, 180 g cukru, żółtkami, obiema mąkami p. do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylać do formy i piec około 25 minut w temp. 180 stopni. Kawę zalać 125 ml wrzątku i przelać przez sitko. Dodać połamaną czekoladę oraz 4 kieliszki wódki, pogrzać mieszać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Śmietanę ubić z odrobiną cukru a pod koniec dodać żelatynę. Ostudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolnym płacie rozsmarować 1/2 śmietany, a na niej ułożyć biszkopty i równomiernie wyłożyć masę czekoladowo- kawową a następnie pozostałą śmietanę. Całość przykryć drugim płatem ciasta i całość obficie posypać przesianym kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować