Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić i połączyć ze 130 ml zimnej wody, 180 g cukru, żółtkami, obiema mąkami p. do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylać do formy i piec około 25 minut w temp. 180 stopni. Kawę zalać 125 ml wrzątku i przelać przez sitko. Dodać połamaną czekoladę oraz 4 kieliszki wódki, pogrzać mieszać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Śmietanę ubić z odrobiną cukru a pod koniec dodać żelatynę. Ostudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolnym płacie rozsmarować 1/2 śmietany, a na niej ułożyć biszkopty i równomiernie wyłożyć masę czekoladowo- kawową a następnie pozostałą śmietanę. Całość przykryć drugim płatem ciasta i całość obficie posypać przesianym kakao.
Komentarze