Bardzo delikatne i miękkie ciasto, w smakowitym połączeniu z kremem grysikowym oraz powidłami domowej roboty. Ciasto pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Będzie ozdobą każdego stołu i smacznym dodatkiem do kawy.
Ciasto kefirowe z kremem grysikowym i czekośliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Jajka roztrzepać, dodać do nich cukier oraz kefir. Rozmieszać, wsypać przesianą mąkę z kakao, proszkiem i sodą. Zmiksować do powstania jednolitej masy. Na koniec wlać olej, połączyć. Masę podzielić na 2 równe części. Piec każdą osobno, w blaszkach pokrytych papierem do pieczenia przez ok. 10 - 12 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ostudzić.
2.Krem grysikowy: Mleko zagotować z cukrem kryształem. Gdy zawrze, cienkim strumieniem wsypywać kaszę. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Przykryć grysik folią spożywczą, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać zimny grysik. Zmiksować na puszystą, kremową masę, pod koniec wlać ekstrakt.
3.Polewa: W ciepłym mleku rozpuścić połamaną czekoladę.
4.Przełożenie:
Na pierwsze ciasto wyłożyć połowę kremu grysikowego, ułożyć na nim herbatniki. Posmarować je czekośliwką, ułożyć drugą warstwę herbatników. Posmarować je pozostałym kremem, położyć na niego placek, delikatnie go dociskając. Wierzch polać polewą czekoladową.
Komentarze