CIASTO KARMELOWO - CZEKOLADOWE

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Słodziutkie, czekoladowe ciasto, za którym przepadają dzieci.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    7 jajek
    8 łyżek cukru
    7 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki wody
    3 łyżki kakao
    Masa czekoladowa:
    3 szklanki mleka
    2 budynie czekoladowe bez cukru
    Łyżka mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    ¾ kostki masła lub margaryny
    2 łyżki żelatyny
    Dodatkowo:
    Puszka masy krówkowej
    200 g herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto karmelowo - czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jaj ubić na sztywno, dodać cukier, następnie wodę. Pianę połączyć z żółtkami, przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać, piec w nagrzanym piekarniku w blaszce 25x 36 cm. Po ostudzeniu przekroić na dwie części.

    2 szklanki mleka zagotować z cukrem, trzecią szklankę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym i mąka, ugotować budyń. Wystudzony budyń przełożyć do miski i zmiksować, dodać miękkie masło i miksować do połączenia składników. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
    Na połowę biszkoptu wyłożyć połowę masy czekoladowej, przykryć warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową (jest to chyba najtrudniejsza część, gdyż masa czekoladowa jest początkowo dość luźna i herbatniki trochę się rozjeżdżają), przykryć drugą warstwą herbatników. Wyłożyć drugą połowę kremu, przykryć biszkoptem, odstawić do lodówki do stężenia. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować