Ciasto karmelowo - czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jaj ubić na sztywno, dodać cukier, następnie wodę. Pianę połączyć z żółtkami, przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać, piec w nagrzanym piekarniku w blaszce 25x 36 cm. Po ostudzeniu przekroić na dwie części.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem, trzecią szklankę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym i mąka, ugotować budyń. Wystudzony budyń przełożyć do miski i zmiksować, dodać miękkie masło i miksować do połączenia składników. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Na połowę biszkoptu wyłożyć połowę masy czekoladowej, przykryć warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową (jest to chyba najtrudniejsza część, gdyż masa czekoladowa jest początkowo dość luźna i herbatniki trochę się rozjeżdżają), przykryć drugą warstwą herbatników. Wyłożyć drugą połowę kremu, przykryć biszkoptem, odstawić do lodówki do stężenia. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową.
Komentarze