Ciasto kakaowe z biszkoptami

4.51 (194 ocen)

Smaczne ciasteczko

Składniki:

  • CIASTO: pół szklanki cukru, 3 łyżki kakao, kostka margaryny, 5 łyżek wody, 6 jaj, 1,5 szklanki mąki, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA: budyń śmietankowy, pół litra mleka, 3 żółtka, łyżka mąki, kostka margaryny, 6 łyżek cukru,

    POLEWA: 5 łyżek cukru pudru, pół margaryny, 3 łyżki kakao, 5 łyżek śmietany, 1 łyżka żelatyny,

    ORAZ: dżem śliwkowy lub porzeczkowy, opakowanie okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kakaowe z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty posmaruj dżemem, połącz ze sobą po dwa i ułóż w 3 podłużnych rzędach na blasze.
  • 2. CIASTO: Margarynę wraz z cukrem, kakao i wodą gotuj 5 min. Po ostygnięciu dodaj jajko i 5 żółtek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Białka ubij i połącz z ciastem. Wylej na biszkopty i piecz ok 35 minut w temp 180 stop C
  • 3. MASA: Budyń, cukier i żółtka i mąkę dobrze rozetrzyj w garnku, zalej wrzącym mlekiem. Gotuj, aż zgęstnieje. Studzimy. Zimny budyń utrzyj z margaryną. Masę smarujemy na ostudzone ciasto.
  • 4. POLEWA: Margarynę, cukier, kakao oraz śmietanę zagotuj. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodaj do polewy. Wymieszaj. Ostudzoną polewę polej na masę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować