Ciasto kajmakowe ze śliwkami i jabłkami

0 (0 ocen)

Z potrzeby wykorzystania reszty masy kajmakowej wymyśliłam sobie takie ciasto z jesiennymi owocami i migdałową posypką.

Składniki:

  • 3 jajka rozmiar L
    2 łyżki soku z cytryny
    12 dag mąki pszennej
    6 dag mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dag gotowej masy kajmakowej z puszki
    7 dag masła
    20 dag śliwek węgierek
    1 twarde winne jabłko
    2 łyżki migdałów pokrojonych w słupki
    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak

Ciasto kajmakowe ze śliwkami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja posmarowałam tylko boki, dno wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Masło z masą kajmakową podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić.
    Owoce umyć, osuszyć.
    Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki.
    Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na ósemki.
    Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
    Białka ubić na sztywną pianę, pojedynczo dodać żółtka, a następnie delikatnie mieszając, przesiane mąkę i sok z cytryny.
    Na koniec wymieszać z wystudzonym kajmakiem.
    Masę przelać do tortownicy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć owoce (śliwki przecięciem do góry).
    Wierzch posypać słupkami migdałowymi.
    Piec 35-40 minut do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa krówkowa Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto kajmakowe

To może cię zainteresować