Z potrzeby wykorzystania reszty masy kajmakowej wymyśliłam sobie takie ciasto z jesiennymi owocami i migdałową posypką.
Składniki:
3 jajka rozmiar L
2 łyżki soku z cytryny
12 dag mąki pszennej
6 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag gotowej masy kajmakowej z puszki
7 dag masła
20 dag śliwek węgierek
1 twarde winne jabłko
2 łyżki migdałów pokrojonych w słupki
masło i bułka tarta do formy
Ciasto kajmakowe ze śliwkami i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (ja posmarowałam tylko boki, dno wyłożyłam papierem do pieczenia.
Masło z masą kajmakową podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić.
Owoce umyć, osuszyć.
Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki.
Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na ósemki.
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem.
Białka ubić na sztywną pianę, pojedynczo dodać żółtka, a następnie delikatnie mieszając, przesiane mąkę i sok z cytryny.
Na koniec wymieszać z wystudzonym kajmakiem.
Masę przelać do tortownicy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć owoce (śliwki przecięciem do góry).
Wierzch posypać słupkami migdałowymi.
Piec 35-40 minut do suchego patyczka.
Komentarze