Ciasto kawowe z masą czekoladową pod prażonym kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera i do ubitej masy dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesiane mąki z proszkiem i kawą– wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Zimny przekroić na 2 części. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy, przykryć pozostałym biszkoptem, posmarować masą i posypać kokosem. Przechowywać w lodówce.
2.Masa czekoladowa: Wodę, cukier, połamaną czekoladę i kakao razem zagotować. Ostudzić. Zimne utrzeć z masłem i na pulchną masę.
3.Prażony kokos: Kokos i cukier wsypać na patelnie. Cały czas mieszając prażyć aż kokos nabierze jasnozłotego koloru. Ostudzić.
Porady
Biszkopty warto nasączyć naparem z kawy i odrobiną alkoholu
Komentarze