Ciasto kawowe z masą czekoladową pod prażonym kokosem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczne ciasto do popołudniowej kawki!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mielonej kawy

    Masa czekoladowa:
    1/4 szklanki wody
    ¾ szklanki cukru
    70g gorzkiej czekolady
    2 łyżki kakao
    250 g masła

    Prażony kokos:
    100g kokosu
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowe z masą czekoladową pod prażonym kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera i do ubitej masy dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesiane mąki z proszkiem i kawą– wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Zimny przekroić na 2 części. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy, przykryć pozostałym biszkoptem, posmarować masą i posypać kokosem. Przechowywać w lodówce.
  • 2. Masa czekoladowa: Wodę, cukier, połamaną czekoladę i kakao razem zagotować. Ostudzić. Zimne utrzeć z masłem i na pulchną masę.
  • 3. Prażony kokos: Kokos i cukier wsypać na patelnie. Cały czas mieszając prażyć aż kokos nabierze jasnozłotego koloru. Ostudzić.

Porady

Biszkopty warto nasączyć naparem z kawy i odrobiną alkoholu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować