Ciasto kawowe z masą brzoskwiniową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto z dodatkiem kawy rozpuszczalne przełożone delikatną masą brzoskwiniową. Idealne na przyjęcie w upalne dni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto I
    - 7 białek
    - szklanka cukru pudru
    - 2 łyżki mąki zwykłej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - łyżeczka proszku
    - kawa rozpuszczalna

    Ciasto II
    - 7 żółtek
    - 2 jajka
    - 2/3 szklanki cukru pudru
    - 2 łyżki oleju
    - łyżeczka proszku
    - szklanka mąki

    Masa
    - puszka brzoskwiń
    - 1 galaretka brzoskwiniowa
    - 2 łyżki wody
    - 3 łyżki cukru
    - 2 żółtka
    - 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    - 500 ml śmietany kremówki

Ciasto kawowe z masą brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto posypujemy kawą 1. Ciasto I - białka ubić z cukrem, wsypać mąkę - połączyć. Dodać proszek, nałożyć ciasto do blaszki - posypać kawą.
  • Gotujemy budyń 2. Ciasto II - żółtka, jajka i cukier utrzeć dodać olej, mąkę, proszek całość dokładnie połączyć. Wylać ciasto na I ciasto. Piec 30 minut w temperaturze 180. Po upieczeniu przekroić na pół.
  • Przekrawamy ciasto , przekładamy 3. Masa - brzoskwinie pokroić w kostkę. Sok z brzoskwiń gotujemy z cukrem. Wodę, żółtka, mąkę wymieszać - dodać do gotującego się soku ugotować budyń zdjąć z ognia wsypać galaretkę i pokrojone brzoskwinie, odłożyć do ostygnięcia. Ubijamy kremówkę dodajemy ostudzoną masę. Upieczone przekrojone ciasta przekładamy masą, wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy