Już jako dziecko uwielbiałam kiedy po domu unosił się zapach świeżo mielonej kawy. Kiedy jej spróbowałam, zostałam jej dozgonną fanką. Uwielbiam wszystko co kawowe.
40 min
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
200 ml espresso lekko posłodzonego
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
20 dag masła
cukier waniliowy
2 duże budynie „Krówka” z Delecty
pół szklanki cukru
Masa śmietankowo - kawowa:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
600 ml śmietany 30%
ok. 6 łyżek cukru pudru
czekolada do dekoracji
Ciasto "kawowa rozkosz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec w temperaturze 150 stopni przez ok. 40 minut. Upieczony i przestudzony biszkopt nasączyć ponczem.
2.Masa budyniowa:
Dwie szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Przestudzić budyń i zmiksować z masłem. Wyłożyć na nasączony biszkopt.
3.Masa śmietankowo - kawowa:
Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier puder. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą Masę śmietankową wyłożyć na masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce czekoladę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Komentarze