Ciasto kokosowo - ananasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.
2.Ananasy odsączamy z zalewy, zbieramy ją do szklanki. U mnie w puszce było 3/4 szklanki czystej zalewy, dopełniłam przegotowaną wodą, żeby była cała. Soku lub soku z wodą ma być pełna szklanka.
Ananasy kroimy na drobne cząstki.
Sok ananasowy ( razem z wodą, czyli nasza pełna szklanka) zagotować, dodać do niego cukier, wymieszać, wlać proszek budyniowy rozpuszczony w 0,5 szklanki wody, ugotować jak normalny budyń. Lekko przestudzić (masa ma być leciutko ciepła) i dodać miękkie masło, utrzeć dokładnie blenderem na jednolitą masę. Następnie dodać kawałki dobrze odsączonych ananasów, wymieszać łyżką.
3 białka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą bezę, wsypujemy wiórki i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem, masę bezową delikatnie przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch.
3.Pieczemy około 20 -25 minut w temperaturze 175 stopni.
Po upieczeniu nie zdejmujemy od razu z niej papieru, tylko kiedy trochę przestygnie, inaczej nam się połamie.
4.Składanie ciasta:
Na nasączony spód biszkoptowy wykładamy masę budyniowo - ananasową. Przykrywamy (ostrożnie!) blatem bezowo - kokosowym i bardzo, bardzo delikatnie dociskamy, wkładamy do lodówki na całą noc, lub choć na parę godzin.
Komentarze