Ciasto Fifi.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Następne ciasto robione na soku.Robiąc kolejny raz ciasto shrek córki zapytały, "czy nie może mieć innego koloru, na przykład fioletowego?"I w taki sposób powstała Fifi, czyli bohaterka bajki Fifi niezapominajka:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt: 3 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    masa na soku: pół litra soku kubuś
    pół szklanki soku malinowego
    budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
    dodatkowo: 300 ml śmietanki 36 %
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka owoce leśne
    1 galaretka niebieska (np. blue curacao)
    borówki amerykańskie 125 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto fifi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na biszkopt ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy . Wykładamy do tortownicy ( 26 cm ) wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką, pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
    Do garnka wlewamy sok kubuś lub inny pomarańczowo bananowy, dolewamy sok malinowy.
    Pierwszy raz gdy robiłam ciasto miałam zapasy domowego soku jagodowego, to wtedy użyłam go zamiast malinowego i był super fioletowy kolor.
    Nasze soki gotujemy, wcześniej odlewamy niepełną szklankę w której mieszamy budyń.Gotowy budyń na soku studzimy i wykładamy na upieczony wystudzony biszkopt.
    Na masę układamy umyte i osuszone borówki i czekamy by ładnie nam wszystko wystygło.
    W pół szklance gorącej wody rozpuszczamy po łyżce obu galaretek, czyli łyżka niebieskiej i łyżka czerwonej.
    Resztę galaretek rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i to będzie ostatnia warstwa.
    Ubijamy na sztywno 300 ml śmietanki tortowej z łyżką cukru pudru, wtedy gdy galaretka rozpuszczona w połowie szklanki wody jest chłodna. Wlewamy galaretkę do ubitej śmietanki i wykładamy na borówki. Całość zalewamy pozostałą stężałą galaretką .
    Na koniec do lodówki by ładnie wszystko zastygło.

Porady

To ciacho można zrobić w dużej blaszce wtedy musimy podwoić składniki, chociaż biszkopt wystarczy zrobić z 4 jajek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować