Ciasto "fantazja" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Powoli ucierając dodawać miękkie masło, następnie mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę. Podzielić ciasto na dwie częście i rozłożyć w blaszkach wyłożonych papierem (35*24cm).
2.beza: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Wyłożyć ja na surowe ciasto, jedno z nich posypać migdałami. Piec w 180*C około 20 minut.
3.krem: Połowę śmietany ubić z połową cukru i jednym opakowaniem usztywniacza. Połowę żelatyny rozpuścić w odrobinie wody i wlać do śmietany. Zmiksować i tężejącą od razu wylać na wystudzone ciasto bez migdałów.
4.Jagody rozdrobnić. Galaretki rozpuścić w szklance wody, wymieszać z jagodami. Odstawić. Kiedy zacznie mocno tężeć, wylać na masę śmietanową. Odstawić do stężenia. z pozostałych składników tak samo jak poprzednio przygotować masę śmietanową, wylać na jagody, przykryć plackiem z migdałami. Schłodzić.
Porady
ciasto przechowywać w lodówce. Jagody mozna zastapić innymi owocami sezonowymi
Komentarze